Home Coșul Contact Intră în contul tău Inregistrare cont nou
Articole despre nutritie naturala

Produse ecologice vs. produse naturale

Produsul ecologic alimentar este, în primul rând, obtinut din ingrediente provenite din agricultura ecologica.

Acest tip de agricultura trebuie sa respecte urmatoarele principii si reguli:
- eliminarea oricarei tehnologii poluante într-o zona nepoluata;
- utilizarea de soiuri si specii cu rezistenta sporita la conditiile de mediu;
- ameliorarea si mentinerea fertilitatii naturale a solului;
- utilizarea de fertilizatori si amelioratori ai solului, pesticide, materii prime pentru prepararea furajelor, ingrediente pentru prepararea alimentelor în conformitate cu lista produselor permise în agricultura ecologica;
- absenta organismelor modificate genetic (GMO) si a iradierii plantelor;
- absenta aditivilor chimici de sinteza: conservanti, coloranti, arome, emulgatori, acidifianti, întaritori de gust, agenti de îngrosare, etc.

Productia agroalimentara ecologica are drept scop realizarea unor sisteme agricole durabile, diversificate, echilibrate si asigura protejarea resurselor naturale si sanatatea consumatorilor. Impactul procesului de productie ecologica asupra mediului este minim.

Profitând de campaniile de presă care prezentau E-urile drept substanţe periculoase pentru sanătate, produsele ecologice (mai sunt denumite produse organice sau biologice) au câştigat din ce în ce mai mult teren. Alimentele ecologice sunt produse diversificate, sănătoase, libere de boli şi dăunători, lipsite de reziduri nocive, cu un conţinut echilibrat în substanţe bioactive şi minerale. Sunt rezultate din tehnologii ecologice, tehnologii care nu utilizează îngrăşăminte chimice şi pesticide. Toate aceste tehnologii bio-ecologice au rolul de a pune la dispoziţia consumatorului şi industriei prelucrătoare produse naturale lipsite de reziduuri chimice şi mai ales tehnologii menite să contribuie la salvgardarea ecosistemului agricol.

La prepararea alimentelor ecologice se renunţă la aditivi şi la orice alte substanţe încorporate. Desfacerea acestor produse se face de regulă în magazine speciale sau chiar din "ograda" producătorului. Produsele ecologice certificate sunt marcate şi etichetate conform reglementărilor din domeniu. Produse ecologice sunt numai acelea care au un certificat de calitate şi poartă pe ambalaj sigla organismului de certificare şi nu orice produs care se vinde sub denumirea de "natural", "ţărănesc" etc.

Pe eticheta unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni:

Produsul natural provine din agricultura conventionala, dar la obtinerea lui nu se utilizeaza aditivi alimentari de sinteza.

Produsul alimentar conventional (normal) este obtinut din materie prima provenita din agricultura conventionala (normala), în care s-au folosit si substante chimice de sinteza, si, de asemenea, aditivi artificiali alimentari.

 

Creat de DreamStyler - Servicii Web pentru micii intreprinzatoriCopyright © 2007 DreamStyler - Servicii Web S.R.L.
Condiții de utilizare | Politica de confidențialitate
 

situri partenere | sirop artar | produse naturiste | cafea ecologica | zahar brun | produse ecologice