6 activitati care ajuta copiii cu ADHD

6 activitati care ajuta copiii cu ADHD

Numarul copiilor diagnosticati cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) continua sa creasca. Peste 6 milioane de copii cu varste cuprinse intre 2 si 17 ani care traiesc in Statele Unite au fost diagnosticati cu ADHD, conform celor mai recente statistici. Cu toate acestea, in urma cu treizeci de ani, numarul era redus la jumatate.

Pentru unii experti, exista tendinta de a supradiagnostica ADHD pentru ca traim intr-o societate care tinde sa medicalizeze orice disconfort sau comportament care iese din tiparul cel mai obisnuit si orice copil nelinistit sau distras ajunge cu eticheta de hiperactiv. Altii, considera ca cresterea diagnosticelor are de-a face cu cunostintele mai mari despre aceasta tulburare si cu progresele pe care le-au experimentat tehnicile de diagnosticare.

 ADHD este o tulburare grava care afecteaza 5% dintre copii si persista pe tot parcursul vietii . Cu toate acestea, cu un tratament adecvat, jumatate din cazuri se remit la varsta adulta.

Simptomele – dificultati de atentie, hiperactivitate si impulsivitate – tind sa coincida cu unele caracteristici comune la copii, dar se manifesta si la anumite personalitati adulte. Din acest motiv, uneori exista riscul de a confunda anumite trasaturi de caracter cu aceasta tulburare. Majoritatea copiilor sunt nelinistiti din fire, dar nu este vorba de a pune o eticheta ADHD pe toata copilaria.

ADHD este o tulburare grava care afecteaza 5% dintre copii si persista pe tot parcursul vietii. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat, jumatate din cazuri se remit la varsta adulta.

 Exista diferite situatii de viata, precum probleme familiale sau traume emotionale, care predispun individul la comportamente similare cu simptomele caracteristice unui pacient diagnosticat cu ADHD. Si adauga ca anumite afectiuni medicale pot provoca si aceste comportamente care aparent sunt atribuite ADHD.

Prin urmare, specialistii subliniaza necesitatea de a fi precauti pentru a evita diagnosticele gresite ale ADHD . Astfel, se poate vorbi de ADHD doar atunci cand aceste simptome sunt prezente in doua sau mai multe contexte, intr-un grad care nu se potriveste cu nivelul de dezvoltare al copilului si interfereaza semnificativ cu functionarea sociala sau academica a acestuia. Si este considerata o greseala sa diagnosticati un copil cu ADHD numai pe baza simptomelor, daca acestea nu ii afecteaza in mod semnificativ comportamentul la scoala sau relatiile cu familia si prietenii.

Persoanele cu ADHD au mai multe dificultati in a-si controla raspunsul la stimuli si distrageri, sunt adesea hiperactive si au o tendinta mai mare de a se grabi in deciziile si actiunile lor. In plus, ei se manifesta frecvent prin comportamente impulsive care ingreuneaza aplicarea intaririlor pe termen mediu sau lung si care ii pot determina sa subestimeze consecintele comportamentului lor.

Activitati pentru a-si consuma energia si controla impulsurile

In fata acestui tip de scenarii, expertii recomanda practicarea unor activitati care necesita concentrarea si dezvoltarea abilitatilor cognitive , dincolo de cele academice, in care isi pot descarca toata energia si invata sa-si controleze impulsurile. Cu toate acestea, avertizeaza ca nu toate activitatile sunt potrivite pentru toti copiii. Este foarte important ca ei sa fie interesati si sa aiba o anumita atractie pentru ei; numai daca cel mic este interesat de ceea ce face si se bucura de asta va fi benefic; Pe de alta parte, a-l obliga sa practice atletism sau sa se concentreze pe un joc de sah, daca nu-l motiveaza, va fi contraproductiv.

Acest exercitiu de respiratie va va ajuta sa va pastrati calmul intr-o situatie stresanta Te-ar putea interesa si: Acest exercitiu de respiratie va va ajuta sa va pastrati calmul intr-o situatie stresanta

Prin urmare, ii sfatuieste pe parinti sa mentina un dialog continuu cu monitorii si cu cei responsabili de activitati, pentru ca acestia sa invete direct caracteristicile specifice ale copilului si sa le tina cont in cazul in care, ocazional, ar trebui sa ii ofere mai mult. timp sau dozati informatiile pe care vi le ofera. Acesti copii invata intr-un alt mod si intr-un ritm diferit si din acest motiv ar putea avea nevoie de o serie de ajutoare sau adaptari in activitatile pe care le desfasoara, insista el.

Si care sunt cele mai potrivite activitati pentru a lucra la concentrare si a controla impulsurile?

1. Muzica

Invatarea sa cante la instrumente este cea mai buna optiune pentru a-i ajuta pe copii sa-si dezvolte inteligenta.

Invatarea sa cante la un instrument, precum si citirea si compunerea de noi piese muzicale, este mai ales benefica pentru copiii cu ADHD, deoarece se reflecta in noile fibre nervoase din lobul frontal al creierului; relatia dintre muzica si geneza neuronilor si asocierile dintre acestia ofera abilitati cognitive fundamentale de a inversa schimbarile comportamentale precum cele tipice ADHD.

2. Joaca-te cu cainii

Relatia dintre caini si copii faciliteaza dobandirea de abilitati in ambele.

Cercetatorii  au aratat ca terapia asistata de caini poate ajuta copiii cu ADHD sa-si imbunatateasca abilitatile sociale si sa reduca comportamentele problematice . Rezultatele lucrarii au aratat ca copiii care au fost tratati cu caini au experimentat o crestere a capacitatii de atentie si un progres notabil in relatiile cu ceilalti.

Distractia jucandu-se cu cainii ajuta copilul sa fie mai constient de momentele in care isi pierde atentia sau se comporta impulsiv; de exemplu, cainele reactioneaza cautand atentia copilului atunci cand este distras; sau, dimpotriva, ramane nemiscat atunci cand copilul actioneaza impulsiv sarind instructiuni; aceste reactii ale animalului il ajuta pe cel mic sa corecteze comportamentul momentan si, prin urmare, sa se imbunatateasca pe termen lung.

3. Sportul

Practicarea zilnica a sportului aduce beneficii cunoasterii si comportamentului in ceea ce priveste invatarea copiilor si adolescentilor intre 6 si 18 ani cu diagnostic de ADHD , conform concluziilor unui studiu realizat de oamenii de stiinta.

Daca se angajeaza intr-o activitate fizica de mare intensitate timp de aproximativ 20 de minute, viteza lor de procesare si memoria de lucru se imbunatatesc , la fel ca si abilitatile de planificare si de rezolvare a problemelor. Din pacate, aceste rezultate sunt doar pe termen scurt si nu sunt permanente. Din acest motiv, este recomandat ca tinerii cu ADHD sa faca exercitii fizice de mare intensitate inainte de a studia pentru un examen si, de asemenea, in orele dinaintea testului de evaluare.

Alimente care ajuta la cresterea nivelului de hemoglobina Te-ar putea interesa si: Alimente care ajuta la cresterea nivelului de hemoglobina

Din pacate, pe masura ce copilul creste, iar daca notele lor se inrautatesc, unii parinti aleg sa-l retraga de la activitatile sportive extrascolare si sa-i inlocuiasca cu orele de intarire ale disciplinei pirate. Este o greseala, pentru ca este esential ca un copil cu ADHD sa faca activitate fizica in mod regulat; De aceea trebuie sa-l ajutam sa gaseasca disciplina care ii place si astfel sa ne asiguram ca exercitiul ii place si ca nu presupune o dificultate in plus.

4. Mindfulness si yoga

Discipline precum mindfulness si yoga ii antreneaza pe copii sa-si recunoasca emotiile, ii ajuta sa-si concentreze atentia, sa fie calmi si sa invete sa ramana nemiscati. De fapt, cercetarile efectuate cu copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani, efectuate de unitatea de hiperactivitate cu deficit de atentie, au aratat ca mindfulness reduce neatentia, hiperactivitatea, impulsivitatea si dereglarea emotionala la copiii cu ADHD.

Datorita mindfulness-ului, practicat intotdeauna intr-un mod relaxat, copiii cu aceasta tulburare isi pot creste inteligenta interpersonala . Prin acest instrument terapeutic, cei mici reflecta asupra persoanei lor si se inteleg mai bine pe ei insisi. Imbunatatirea inteligentei lor intrapersonale le permite sa fie mai constienti de starile lor si de obiectivele pe care doresc sa le atinga si, in consecinta, sunt capabili sa isi planifice mai bine modul de a actiona.

5. Sah

Sahul va permite sa lucrati la inteligenta logico-matematica si sa creati obiceiuri pozitive in timpul jocului, dar isi vor dezvolta si rabdarea.

Sahul este o activitate care necesita multa concentrare . Poate din acest motiv poate parea contraproductiv pentru un copil cu ADHD. Totusi, atata timp cat este pus in practica intr-un context terapeutic si supravegheat de profesionisti, s-a dovedit a fi un exercitiu extrem de eficient in tratamentul acestei tulburari.

In acest sens, se explica ca sahul iti permite sa lucrezi la inteligenta logico-matematica si sa creezi obiceiuri pozitive in timpul jocului , care ulterior pot fi aplicate si in alte contexte ale vietii cotidiene, precum evolutia unor obiceiuri de studiu mai bune sau comportament mai mult. adecvat atunci cand interactionati cu ceilalti, respectand randurile de vorbire.

6. Artele plastice

Exista mai multe studii care indica faptul ca copiii cu ADHD au o tendinta deosebita spre creativitate, care recomanda terapii legate de tehnicile plastice si le descrie drept stimulatoare si motivante. In plus, neuropsihologul evidentiaza ca disciplinele artistice necesita concentrare, reglare emotionala sau a impulsurilor si o combinatie de capacitati diferite care vizeaza executarea unui plan si obtinerea unui rezultat.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la 6 activitati care ajuta copiii cu ADHD

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×