Obsesia banilor (crematomania): cauze si simptome principale

Obsesia banilor (crematomania): cauze si simptome principale

Banii sunt esentiali pentru functionarea lumii de astazi.

Din moment ce marea majoritate a oamenilor au lasat in urma economia trocului, unde au facut schimburi, banii au fost cheia in dezvoltarea societatilor. Evident, o societate care schimba bani cu o anumita valoare este mai eficienta decat o alta societate care trebuie sa determine constant valoarea relativa a produselor pe care le schimba.

Dar, in ciuda faptului ca sunt un instrument puternic pentru cultura umana, banii au incetat sa mai fie doar un instrument util. Relatia dintre oameni si bogatia pe care o reprezinta banii a scos la iveala ceea ce este mai rau din noi de nenumarate ori , repetandu-se de-a lungul istoriei.

Una dintre modalitatile prin care banii sunt in mod clar capabili sa modifice viata fiintelor umane este obsesia banilor, uneori cunoscuta sub numele de crematomanie, despre care vom vorbi in acest articol.

Ce este crematomania?

Crematomania nu este altceva decat dorinta impulsiva de a acumula bogatie, care ii poate determina pe indivizii care sufera de ea sa prioritizeze acest obiectiv inaintea tuturor celorlalti. In societatea de astazi, o persoana care este incredibil de motivata sa faca bani si patologic incapabila sa se gandeasca la consecinte s-ar potrivi perfect in economia de piata.

Acest lucru se datoreaza faptului ca pietele nu sunt altceva decat instrumente de maximizare a profitului, prin care companiile cresc prin practici care maresc veniturile in timp ce cheltuiesc cat mai putin posibil. O persoana cu o obsesie a banilor functioneaza, intr-un fel, ca o piata financiara .

Problema este ca pietele sunt entitati virtuale, fara nevoi sau relatii afective, iar o persoana este o fiinta sociala cu nevoi care trec dincolo de cresterea economica. Obsesia banilor ajunge sa degradeze interactiunile sociale si modul de a vedea lumea celor afectati de ei .

Ce cauzeaza obsesia pentru bani?

In ciuda numarului mare de legende, povesti, proverbe si citate de la oameni intelepti care ne avertizeaza despre lacomia noastra, obsesia monetara exista puternic in societatea noastra. In fiecare an, bogatia pe care o producem creste, dar aceasta bogatie cade in mainile catorva indivizi care, departe de a o distribui, tind sa o acumuleze si sa o foloseasca doar daca acest lucru le va oferi mai mult profit.

In 2018 cei mai bogati 26 de oameni din lume aveau mai multi bani decat cei 3.500.000.000 de fiinte umane cu mai putine resurse. Ceea ce este acelasi, 26 de oameni au avut aceeasi putere de cumparare ca jumatate din umanitate la un loc . Aceasta situatie complet ilogica are in vedere anumite motive psihologice.

Banii aduc placere

Omul, ca si restul animalelor, tinde sa repete comportamentele care ii provoaca placere. Acesta este ceea ce ne determina sa mancam, sa ne reproducem etc. Daca ne gandim pentru o clipa la cantitatea de experiente placute care deriva din acumularea de bani, nu este de mirare ca unii oameni dezvolta o obsesie nesanatoasa cu ea.

Ajunge un punct pentru unii oameni in care aceasta relatie dintre bani si placere pierde intermediarul tranzactiei economice. Banii sunt, in acest moment, cei care produc cea mai mare placere celor care sufera de crematomanie. O obsesie care ne poate orbi de consecintele actiunilor noastre, pentru a vedea cum creste numarul contului nostru bancar.

Cele 5 cauze ale orbirii si severitatea lor Te-ar putea interesa si: Cele 5 cauze ale orbirii si severitatea lor

Desi este normal sa fii multumit ca primesti bani, oamenii de stiinta au descoperit ca dupa o anumita categorie de venit, fericirea nu creste datorita castigului mai mult pe an . Aceasta cifra de „suma monetara maxima pentru fericire” este de aproximativ 75.000 de dolari SUA pe an.

Pentru persoanele sanatoase, urmarirea unor sume peste cele discutate mai sus nu provoaca in sine fericire. Pentru cei afectati de crematomanie, aceasta limita este difuza si face doar placere sa sporeasca bogatia, indiferent de marimea acesteia.

Banii reprezinta putere

Cele mai inalte paturi ale societatilor au ceva in comun, ca membrii lor sunt persoane cu venituri mari . Aceasta asociere intre oameni cu putere si bani este prezenta in viata noastra constant. Multi ajung sa uite ca datorita eforturilor altora (cum ar fi membrii familiei, angajatii, profesorii etc.) au ajuns la locul in care se afla.

Realitatea este ca oamenii privilegiati nu se simt asa, ci doar simt ca eforturile lor au fost rasplatite in mod corespunzator si ca daca altii ar fi muncit la fel de mult ca ei, cel mai probabil ar fi ajuns intr-o pozitie similara cu a lor. Nimic mai departe de adevar, din pacate.

Nevoia de imputernicire este tipica la cei cu anumite deficiente emotionale sau de stima de sine . Ei trebuie sa fie recompensati pentru eforturile lor si sa se simta superiori celorlalti. Acumularea unor sume mari de bani le ofera un simbol de statut, un punct de sprijin al ego-ului lor de unde se pot simti confortabil.

In acelasi timp, concentrarea identitatii cuiva pe material este o reteta pentru dezastru: intotdeauna va exista cineva cu mai multi bani sau mai multi bani de strans . Banii pot disparea rapid, o amenintare constanta in mintea celor care sufera de crematomanie, intrucat de la o zi la alta motivul lor de viata poate disparea.

Acest gand obsesiv poate ajunge sa controleze viata oamenilor, fortandu-i sa stranga bani in timp ce cheltuiesc cat mai putin posibil, pentru a evita sa-i piarda.

Concluzii despre crematomanie

Din pacate pentru unii, acumularea nesfarsita de bogatie nu este o cale viabila pe termen lung. Planeta noastra are resurse limitate si o capacitate limitata de a sustine viata pe ea . Daca ne crestem bogatia fara control, vom distruge nu numai ceea ce ne imbogatim, ci si ceea ce ne permite sa ramanem in viata.

Din fericire, banii nu sunt totul pentru marea majoritate a oamenilor. Ne dam din ce in ce mai mult seama ca anumite forme de imbogatire, desi eficiente, beneficiaza doar catorva. Aceia dintre noi care nu avem o obsesie patologica a banilor trebuie sa-si aminteasca ca, in ciuda utilitatii si pericolului lor, este doar un instrument pe care il putem folosi in beneficiul nostru comun.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Obsesia banilor (crematomania): cauze si simptome principale

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×