Produse bio - ce sunt si cum le deosebesti

Produse bio - ce sunt si cum le deosebesti

Alimentele organice sunt cele care nu implica substante chimice precum pesticide, erbicide sau ingrasaminte in procesul lor de productie . Aceste alimente sunt cultivate, crescute si prelucrate, folosind metode naturale, pentru a obtine produse alimentare care nu includ compusi chimici sau aditivi sintetici.

Agricultura organica si-a inceput inceputurile in anii 1940, ca solutie la industrializarea productiei agricole. In prezent, agricultura organica a fost puternic reglementata , in special in tari precum Japonia sau Uniunea Europeana, unde este necesara o serie de certificari specifice pentru a putea vinde aceste produse.

Motivul pentru care anumiti oameni prefera sa manance alimente ecologice este in rezultatele pozitive pe care le - a dat lor de sanatate ; in special pacientilor cu cancer , care prin recomandare medicala ar trebui sa ia o dieta sanatoasa, fara a consuma alimente cu aditivi chimici.

Potrivit studiilor efectuate pe oameni si animale hranite cu produse organice, acestea au aratat efecte reale asupra sanatatii lor, in acelasi mod in care aplicarea terapiilor alternative impotriva cancerului a obtinut rezultate satisfacatoare, pe baza consumului exclusiv de alimente organice.

Pentru cultivarea acestui tip de alimente, se folosesc sisteme de fertilizare, prin utilizarea de compost care returneaza nutrientii care sunt irositi in sol . Pentru a combate daunatorii din culturi, se folosesc produse naturale care neutralizeaza si ataca organismele care pot deteriora culturile si cresterea animalelor.

Alimentele organice includ: legume si fructe organice, oua organice, pui, curcani si porci. Uleiuri organice de masline si floarea soarelui. Migdale, nuci, alune, miere si jeleuri toate organice.

Printre beneficiile oferite de aceste produse se numara: culoarea, aroma si aroma lor sunt de o calitate mai buna; nu au substante chimice, nici ingrasaminte sau aditivi sintetici; sunt produse care contin multe vitamine si minerale.

Principalul sau dezavantaj este cat de scumpa este producerea acestor alimente si, in multe cazuri, nu exista prea multa varietate in comparatie cu alimentele conventionale. Acest lucru se datoreaza faptului ca procesul sau de productie dureaza mult mai mult si se desfasoara in cantitati mici. In general, cei care se ocupa de acest proces sunt companii mici, cum ar fi cooperativele. Un alt dezavantaj este ca alimentele au o scadere a duratei de viata utila, deoarece nu au conservanti chimici.

 

Avantajele alimentelor bio

Impartasim cateva chei pentru intelegerea beneficiilor alimentelor ecologice:

- Au o cantitate mai mare de vitamine si minerale si o aroma mai intensa. Acest lucru provine din sistemul de productie, care respecta timpii de maturare si nu foloseste procese sau aditivi care forteaza cresterea plantelor si animalelor.
- Alimentele organice nu contin produse agrochimice sau pesticide.
- Nu sunt produsul plantelor sau semintelor transgenice (adica modificate genetic pentru o imbunatatire a productiei).
- Sunt produse sau cultivate cu sisteme de fertilizare organice sau ecologice. Adica se utilizeaza composturi care returneaza nutrientii pe care ii pierde in sol.
Ierburi si ceaiuri pentru pierderea in greutate: sunt eficiente? Te-ar putea interesa si: Ierburi si ceaiuri pentru pierderea in greutate: sunt eficiente? - Sunt realizate cu sisteme de productie care previn eroziunea si pastreaza solul, cum ar fi rotatia culturilor sau terasele. Aceste conditii sunt mult mai nobile pentru planeta si grija de mediu.
- Sistemele si produsele naturale sunt utilizate pentru combaterea daunatorilor. Erbicidele, pesticidele, produsele sintetice sau substantele chimice nu sunt niciodata utilizate.
- Nu au coloranti, arome sau conservanti. Mai mult, acestea nu pot fi iradiate ca metoda de conservare.
- Nu contin hormoni sau antibiotice.
- Nu au reziduuri de metale grele.
- Acestea contribuie la reducerea alergiilor alimentare.
- Acestea reduc riscul de cancer si alte boli, deoarece au mai putini poluanti.
- De multe ori provin dintr-un comert mai echitabil, in care producatorii obtin beneficii economice mai mari. In acelasi timp, banii raman in comunitatile locale, favorizand dezvoltarea si cresterea economica a locului.

Valoarea nutritiva a alimentelor organice

Desi exista inca multe de cercetat cu privire la produsele organice, aceste alimente par sa aiba o valoare nutritionala mai mare decat cele conventionale. Explicatia stiintifica este urmatoarea: prin faptul ca nu sunt expuse ingrasamintelor si produselor artificiale in general, plantele cresc productia de fitochimicale si antioxidanti, lucru care le intareste rezistenta la atacuri externe (daunatori, insecte etc.). Produsele obtinute in acest mod isi pastreaza toata puterea nutritionala.

 

Ce inseamna eticheta „organica” pe diferite alimente?

Fructe, legume si cereale organice

Cand vedeti eticheta „organica” pe fructe, legume si cereale, inseamna ca acestea nu contin urmatoarele produse si procese obisnuite:

- pesticide chimice
- ingrasaminte sintetice
- iradiere
- modificatie genetica
- deseuri de canalizare

Produse de origine animala: carne ecologica, oua si produse lactate

Produsele de origine animala pot utiliza eticheta „organica” daca indeplinesc urmatoarele cerinte:

- Nu contin antibiotice si hormoni.
- Animalele au primit furaje 100% organice.
- Nu sunt transgenici.
- Au avut acces la un spatiu liber (nu neaparat larg si nu neaparat in aer liber).
- Alimente organice cu diverse ingrediente
- Daca pe eticheta scrie „100% organic”, toate ingredientele respecta regulile de mai sus.
- Daca scrie doar „Organic”, cel putin 95% din ingrediente trebuie sa fie organice.
- Daca scrie „Facut cu ingrediente organice”, doar unele dintre ingrediente sunt organice; puteti citi lista de ingrediente pentru a vedea care dintre acestea si cate sunt.

Produse organice de ingrijire personala

Pasiunea pentru ecologic si ecologic nu numai ca avanseaza asupra alimentelor. Gama de produse pentru corp si ingrijirea personala este, de asemenea, in crestere, cum ar fi creme, sapunuri, lotiuni, lumanari, arome si multe altele. Unele dintre aceste produse sunt mai scumpe decat cele conventionale, dar unii oameni le gasesc foarte bine.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Produse bio - ce sunt si cum le deosebesti

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×