Suplimentele alimentare pot provoca tulburari de alimentatie si cresc riscul de insuficienta cardiaca

Suplimentele apreciate pentru beneficiile lor de imbunatatire a performantei si a aspectului, si utilizate, de asemenea, de multi amatori si profesionisti, pot prezenta riscuri reale pentru sanatate, mai ales atunci cand sunt utilizate nesupravegheat.

Suplimentele nutritionale sunt in general considerate substante fara riscuri care pot imbunatati performanta.

Unele suplimente nutritive, inclusiv diverse extracte din plante si naturale, pot prezenta un risc serios pentru sanatate, iar sportivii pot chiar risca sa incalce reglementarile anti-doping.

Intre timp, alte cercetari, indica faptul ca o istorie lunga de utilizare a acestor substante (atunci cand sunt consumate de-a lungul vietii), este asociata cu simptomele tulburarilor de alimentatie .

Este important ca profesionistii din domeniul sanatatii si publicul sa inteleaga ca aceste substante, care sunt comercializate ca sanatoase si sigure, pot avea consecinte , mai ales atunci cand sunt utilizate pentru a obtine un corp ideal nerealist.

Persoanele care folosesc aceste substante toata viata au adesea simptome de tulburari de alimentatie.  

Idealurile corporale

Analizand datele a peste 7.000 de participanti, cercetatorii  au descoperit o relatie subexploratata anterior : asocieri intre utilizarea anumitor medicamente si substante care imbunatatesc starea de spirit, aspectul si performanta (APEDS) si simptomele tulburarilor de alimentatie.

Mai exact, ei au descoperit ca o istorie de viata a utilizarii APEDS este asociata cu aceste tipuri de simptome, in special atunci cand se utilizeaza suplimente de proteine, creatina si diuretice.

Multi oameni folosesc mai multe APEDS pentru a-si atinge corpul dorit, dar acest lucru poate fi problematic, mai ales avand in vedere ca consumul de substante multiple a crescut semnificativ riscul de aparitie a simptomelor tulburarii alimentare.

Potrivit studiului, APEDS sunt cel mai frecvent utilizate pentru a ajuta la dezvoltarea masei musculare crescute, a tonusului si a definitiei, intr-un efort de a atinge idealuri specifice ale corpului.

Unele suplimente isi promoveaza beneficiile pentru a ajuta la dezvoltarea masei musculare.

Importanta prevenirii

Studiul nostru subliniaza necesitatea ca profesionistii din domeniul sanatatii sa ramana la curent cu schimbarea idealurilor corporale in randul tinerilor si adultilor tineri, precum si asocierea dintre utilizarea APEDS si simptomele tulburarii de alimentatie.

 Prevenirea , screeningul si tratamentul adecvat ar trebui sa fie usor accesibile persoanelor care acceseaza serviciile de ingrijire a sanatatii.

La randul lor, aceste constatari - asa cum este indicat - sunt deosebit de relevante in acest moment, avand in vedere cresterea documentata a prevalentei tulburarilor de alimentatie in timpul pandemiei de COVID-19.

Ar trebui sa se puna un accent mai mare pe eforturile de sanatate publica pentru a creste gradul de constientizare cu privire la riscurile asociate cu utilizarea AEDS. Descoperirile noastre subliniaza, de asemenea, importanta reglementarilor pentru a reduce utilizarea APEDS in randul tinerilor si adultilor tineri.

Remedii la domiciliu care va pot ajuta in cazul unei entorse Te-ar putea interesa si: Remedii la domiciliu care va pot ajuta in cazul unei entorse
Moartea in randul sportivilor care utilizeaza steroizi androgeni anabolizanti este de 6 pana la 20 de ori mai mare.

In cazul sportivilor

Intre timp,  s-a emis o declaratie in care avertizeaza asupra efectelor acestor suplimente asupra sportivilor.

Aletii care folosesc suplimente nu sunt adesea constienti de efectele lor asupra performantei sportive si asupra sanatatii generale, avertizeaza documentul.

In acest sens, in aceste domenii se pledeaza, intr-o etapa anterioara, constientizarea: Majoritatea sportivilor primesc sfaturi nutritionale de la antrenori, colegi sportivi, familie si prieteni, ceea ce sugereaza ca sunt necesare interventii educationale mai de anvergura, pana la o varsta frageda.

Din aceste motive, ei subliniaza liniile directoare pentru sportivii care folosesc aceste substante: in primul rand, ei avertizeaza ca un supliment natural nu este neaparat un supliment sigur . In plus, ei indeamna la utilizarea produselor de la producatori consacrati, cu standarde de calitate cunoscute.

In paralel, ei subliniaza problemele pe care le poate aduce utilizarea acestor suplimente: Sportivii sunt personal responsabili pentru orice substanta pe care o consuma. Ignoranta nu este acceptata drept scuza in legatura cu un test antidoping pozitiv.

Aceste tipuri de produse nu trebuie consumate fara supraveghere, chiar daca sunt promovate drept naturale.

Consecinte cardiace

Documentul -numit pozitie pentru ca atribuie o anumita postura- descrie efectele cardiovasculare care pot aparea in timpul practicarii sportului ca urmare a consumului de substante dopante, medicamente prescrise si eliberate fara prescriptie medicala, suplimente legale pentru imbunatatirea medicamente de performanta si experimentale.

Termenul de dopaj se refera la utilizarea unei substante sau a unei metode care este potential periculoasa pentru sanatatea sportivilor sau capabila sa le imbunatateasca performanta.

Dupa cum este indicat acolo pentru a lua un exemplu, se estimeaza ca decesul in randul sportivilor care utilizeaza  steroizi androgeni anabolizanti este de 6 pana la 20 de ori mai mare decat la cei care nu ii folosesc, iar aproximativ 30% dintre aceste decese pot fi atribuite cauzelor cardiovasculare.

Desi Agentia Mondiala Antidoping (WADA) are o lista de medicamente interzise, ​​substantele nutritive nu sunt incluse, deoarece multe nu sunt reglementate sau autorizate.

Dupa cum se explica in document, utilizarea suplimentelor legale de catre sportivi variaza intre 40% si 100%, in functie de sport si de nivelul competitiei. Menite sa sporeasca performanta si sa ofere un avantaj competitiv, suplimentele legale includ cofeina, creatina, bauturi energizante/geluri/batoane, suc de sfecla rosie si proteine.

Cele mai bune suplimente alimentare si avantajele lor Te-ar putea interesa si: Cele mai bune suplimente alimentare si avantajele lor

Suplimente naturale, de asemenea la vedere

Cofeina este un exemplu excelent de substanta naturala care este considerata sigura.

Si, desi poate imbunatati performanta, in special capacitatea aeroba la sportivii de anduranta, abuzul sau poate duce la batai rapide ale inimii (tahicardie), tulburari ale ritmului cardiac (aritmii), hipertensiune arteriala si, in unele cazuri, moarte.  

Filozofia mai mult este mai bine, atunci cand este aplicata utilizarii cofeinei in sport, poate provoca efecte secundare care depasesc beneficiile pentru performanta.

Insuficienta cardiaca, unul dintre cele mai de temut riscuri.

Riscul combinatiei

Pe de alta parte, documentul subliniaza o alta dimensiune a acestei probleme: combinatia de suplimente, efectuata zilnic de multi sportivi de elita.

Din pacate, este o practica obisnuita ca sportivii sa ignore recomandarile de dozare si sa utilizeze mai multe medicamente simultan .

Sportivii ar trebui sa fie constienti de faptul ca utilizarea suplimentelor ii expune riscului de a ingera substante interzise, ​​deoarece acestea sunt reglementate ca ingrediente alimentare si nu sunt supuse standardelor riguroase de siguranta ale produselor farmaceutice.

Documentul avertizeaza ca dorinta si consimtamantul sportivilor de a folosi medicamente experimentale care nu s-au dovedit a fi sigure la oameni sunt potential mai riscante decat utilizarea steroizilor sau a altor medicamente interzise.

Utilizarea continua a modulatorilor sau peptidelor selective ale receptorilor de androgeni aporta un risc substantial de consecinte daunatoare asupra sanatatii pe termen lung, care sunt adesea subestimate de catre promotorii lor.

Utilizare controlata

Adami subliniaza aceasta ingrijorare: In multe cazuri, sportivii folosesc un amestec sau un cocktail de substante pentru a-si imbunatati performanta si interactiunea dintre ele poate fi, de asemenea, extrem de periculoasa.

Toate substantele dopante sunt riscante si utilizarea lor ca medicamente ar trebui permisa numai atunci cand este prescrisa de un medic pentru a trata o afectiune, atunci cand nu sunt disponibile alternative terapeutice si respectand cerintele de exceptare pentru utilizare terapeutica.

 In functie de doza, durata de utilizare si interactiunea cu alte substante, consecintele asupra sanatatii pot varia si, in unele cazuri, pot fi fatale. Din punct de vedere cardiovascular, pot provoca moarte subita cardiaca si aritmii, ateroscleroza si inima. atac, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca si cheaguri de sange.

 Sportivii ar trebui sa fie constienti de faptul ca suplimentele si substantele naturale nu sunt neaparat sigure si ar trebui folosite doar daca sunt recomandate de nutritionisti profesionisti.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Suplimentele alimentare pot provoca tulburari de alimentatie si cresc riscul de insuficienta cardiaca

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×