Cafeaua verde a facut obiectul unor studii recente, iar cercetatorii sustin ca este o substanta minunata pentru pierderea in greutate. S-a dovedit ca aceasta substanta, bogata in acid clorogenic, are multe alte beneficii pentru sanatate.
Este posibil sa o consumati in capsule (asa-numitele “extracte de cafea verde”), lichida, macinata, si, desigur, in boabe din acelasi fruct natural, macinandu-le si pregatind o infuzie cu ele. La fel, este posibil sa gasiti pe piata gume masticabile cu extracte din alimentele in sine.
Ce tipuri de cafea verde exista
Tot ce straluceste nu este auriu sau tot ce face bine nu este verde, dar in acest caz, cafeaua verde, impreuna cu alte plante, cum ar fi anasonul sau ceaiul de aceeasi culoare, sunt in mod intamplator bune in scopul de a pierde in greutate. Componenta principala a cafelei verzi este acidul clorogenic, un polifenol cu efect triplu de slabire asupra corpului nostru, intrucat pe de o parte provoaca un efect satios, pe de alta parte blocheaza mecanismul de eliberare a glucozei in sange si, in final, proprietatile sale diuretice, ne ajuta sa eliminam celulita.
Cafea verde naturala
Dupa cum recomanda specialistii, pentru ca cafeaua verde sa aiba efect, trebuie sa o luam in suplimente care contin cel putin 45% acid clorogenic. Daca optati pentru o infuzie din boabe de cafea verde, prepararea acesteia ar trebui sa fie dupa cum urmeaza: fierbeti apa intr-o cratita pana cand 2 linguri de boabe de cafea verde sunt acoperite aproximativ un deget. Se lasa 15-30 de minute pana se umfla. Adaugati inca o ceasca de apa si lasati infuzia sa fiarba 5 minute la foc mic. Lasati sa stea si serviti. Infuzia de cafea verde pentru a slabi este recomandata maxim 2 cani pe zi. O alta modalitate de a va pregati infuzia de cafea verde este prin macinarea bobuluisi folosind un aparat de cafea cu piston. In acest caz, proportiile recomandate sunt 2 linguri de cafea verde macinata pentru 2 cani de infuzie. Punem apa la fiert, adaugam cafeaua macinata, strecuram si servim intr-o cana.
Cafea verde capsule
Este cel mai raspandit si practic format de consumat. Capsulele de cafea verde sunt suplimentele extrase din boabele de cafea verde. Este o componenta esentiala care te ajuta sa slabesti. Este bogata in acid clorogenic si cofeina. Substanta acid clorogenic va ajuta sa va pierdeti greutatea in plus. Pierderea in greutate prin administrarea de capsule de cafea verde este o idee inteligenta. Majoritatea formularilor comercializate recomanda 2 comprimate pe zi.
Diferentele dintre cafeaua verde si cafeaua neagra
Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi, cu toate acestea, de multe ori cerem o cafea intr-un bar si nu stim ce bem. Cafeaua verde si cafeaua neagra provin din boabele plantei de cafea, dar ambele trec printr-un proces diferit inainte de a fi comercializate.
Cafeaua neagra este prajita si de aceea ofera aceasta aroma si nuante si are acea culoare inchisa. In schimb, cafeaua verde nu trece printr-un proces de prajire. Este ambalat direct inainte de maturarea completa. Aceasta diferenta determina o diferenta de culoare, gust si proprietati.
Cafea verde – ce beneficii are
Dar … care sunt beneficiile acestei substante? De ce este bine sa o iei? Mai jos puteti gasi cateva motive pentru a consuma cafea verde.
1. Imbunatateste sistemul imunitar
Boabele de cafea verde sunt foarte eficiente in imbunatatirea sistemului nostru imunitar. Datorita aparitiei unor protectori puternici impotriva radicalilor liberi , virusi si ciuperci, aceasta substanta ne ajuta organismul sa elimine tot felul de elemente toxice si daunatoare. In consecinta, vom observa o imbunatatire a starii noastre generale de sanatate.
2. Efect anti-imbatranire
Boabele de cafea verde sunt, de asemenea, cunoscute pentru a contine niveluri ridicate de compusi volatili, deoarece nu trebuie sa fie supuse procedurii de prajire si, prin urmare, raman in cafea. Acid gamma-aminobutiric (GABA), teofilina, epigalocatechina galat etc. sunt cateva dintre acele ingrediente care ne pot ajuta sa ne mentinem sanatatea pielii si sa prevenim aparitia ridurilor.
3. Scade riscul de cancer
Cafeaua verde scade riscul de cancer si face corpul mai receptiv la tratarea acestei boli. Studiile au aratat ca acidul clorogenic are un efect benefic in tratarea si combaterea cancerului de san, potrivit Journal of Inorganic Biochemistry. Din nou, un alt mare beneficiu al acestui aliment pentru sanatatea noastra.
4. Elimina substantele care deterioreaza parul
Consumul de cafea verde ajuta, de asemenea, parul sa arate mai bine. Continutul de antioxidanti din boabele de cafea verde este benefic pentru parul nostru, deoarece ne ajuta sa luptam impotriva elementelor toxice si daunatoare, astfel incat parul nostru sa ramana puternic si sanatos.
5. Si … lupta impotriva cheliei
Alopecia androgenetica, numita si caderea obisnuita a parului, poate fi prevenita datorita boabelor de cafea verde. Acest tip de alopecie apare mai mult la barbati, dar poate aparea si la femei. Extractul acestei substante poate creste, de asemenea, cresterea parului, precum si grosimea parului.
6. Reduce efectul radicalilor liberi
Acidul clorogenic prezent in boabele de cafea verde poate reduce efectele radicalilor liberi din corpul nostru de pana la 10 ori mai mult decat ceaiul verde. Deoarece boabele nu sunt prajite, exista unii agenti antioxidanti din familia polifenolilor, acidul ferulic etc., care incetinesc procesul de imbatranire, previn tulburarile cardiace, artrita sau problemele de vedere, cum ar fi cataracta.
7. Scade tensiunea arteriala
Unul dintre principalele beneficii ale boabelor de cafea verde este ca acestea contribuie la reducerea stresului si a tensiunii arteriale . Compusul activ din boabele de cafea, acidul clorogenic, scade tensiunea arteriala. Acest acid clorogenic este distrus de procesul de prajire in boabele obisnuite de cafea, facand cafeaua verde cea mai buna optiune.
8 Imbunatateste concentrarea mentala
Desi cafeaua verde nu a suferit un proces de prajire a boabelor, ca si in cazul cafelei negre, cafeaua verde favorizeaza concentrarea mentala. Boabele de cafea contin compusi specifici care imbunatatesc functiile neurotransmitatorilor din creier si chiar pot reduce probabilitatea bolii Alzheimer.
9. Bogata in antioxidanti
Cu siguranta, diferenta mare dintre cafeaua verde si cafeaua neagra este ca prima mentine o cantitate mare de antioxidanti, deoarece nu este prajita. Acesti antioxidanti reduc efectele daunatoare ale radicalilor liberi din corpul nostru si ne imbunatatesc sanatatea, cum ar fi prin controlul nivelului zaharului din sange si prevenirea deteriorarii pielii.
10. Reduce grasimea corporala
Cafeaua verde face parte din numeroase suplimente pentru arderea grasimilor.Conform unor cercetari efectuate in 2007, s-a concluzionat ca cafeaua verde pare sa aiba un efect semnificativ asupra absorbtiei si utilizarii glucozei din dieta. Daca cafeaua este utilizata o perioada lunga de timp, aceasta ar putea reduce masa corporala si grasimea corporala.
11. Accelereaza metabolismul
Acidul clorogenic prezent in acest tip de cafea creste considerabil rata metabolica bazala (BMR) a corpului nostru, ceea ce minimizeaza eliberarea excesiva de glucoza din ficat in sange, asa cum am mentionat anterior. Accelerarea metabolismului bazal inseamna ca ardem calorii chiar si in timp ce ne odihnim .
12. Efect satiant
Un alt efect al cafelei verzi este ca aceasta substanta are un efect satios si, prin urmare, ajuta la controlul foametei si la slabire. Acest lucru este benefic pentru a evita poftele si pentru a evita supraalimentarea. Daca combinam punctul precedent (care accelereaza metabolismul) cu acest efect satiant, avem suplimentul perfect pentru arderea grasimilor.
13. Tratamentul diabetului
Boabele de cafea verde sunt perfecte pentru tratarea diabetului de tip 2. Suplimentele lor sunt cunoscute pentru a reduce nivelurile ridicate de zahar din fluxul nostru sanguin si, dupa cum s-a spus, reduc si ajutorul pentru reducerea greutatii. Ambele caracteristicile sunt ideale pentru vindecarea diabetului zaharat de tip 2.
14. Reduce colesterolul rau
Un alt beneficiu al acestui aliment este ca reduce colesterolul rau, adica lipoproteinele (LDL) . In acest fel, cafeaua verde previne tulburarile cardiovasculare fatale, inclusiv stopul cardiac. Acest lucru a fost demonstrat in diferite investigatii, astfel incat expertii recomanda un consum regulat al acestei substante.
15. Produs „detox”
Cafeaua verde este foarte buna pentru a ajuta la dieta de detoxifiere . Datorita acestei substante, este posibil sa curatati ficatul pentru a-l scapa de toxine, colesterol rau, grasimi inutile etc. Cand ficatul se detoxifica, functioneaza mult mai bine si, prin urmare, metabolismul si sanatatea noastra il apreciaza.
16. Imbunatateste sanatatea creierului
Nu numai ca sanatatea fizica beneficiaza de consumul de cafea verde, dar si creierul observa efectele pozitive ale consumului acestei substante. Potrivit cercetarilor publicate in Journal of Nutritional Neuroscience, s-au gasit suficiente dovezi care sa afirme ca acidul clorogenic previne starea degenerativa a creierului .