Cerealele pentru micul dejun au devenit astazi un clasic, fiind o alternativa utilizata pe scara larga la toate varstele, cu toate acestea, aceste cereale pentru copii si adulti sunt ceva relativ nou, deoarece aparitia lor dateaza aproximativ de la inceputul secolului al XIX-lea.
Cerealele stau la baza nutritiei copiilor, deoarece acestea furnizeaza o cantitate mare de substante nutritive. Va explicam proprietatile fiecareia si de ce sunt indicate in meniul micutului dvs. Cerealele se afla la baza piramidei alimentare, ceea ce inseamna ca sunt produse care trebuie consumate in fiecare zi si in cantitati mai mari decat altele. Copiilor le plac foarte mult si le tolereaza bine; De fapt, acestea fac parte din dieta sugarului: adesea primul aliment pe care bebelusul il incearca dupa lapte este o cereala.
Fulgi de porumb
Asa-numitii fulgi de porumb se fac cu faina de porumb mai mult sau mai putin rafinata, la care se adauga de obicei sare, zahar, malt si diverse extracte pentru a le da aroma. Desi sunt mai gustoase si mai crocante decat fulgii de grau integral, acestea au un continut ridicat de zahar si, desi sunt in mod normal imbogatite, un continut mai mic de micronutrienti, deoarece rafinarea fainii produce o pierdere foarte mare de substante nutritive.
Cereale „krispis”
Cerealele „krispis”, se fac prin suflarea aerului sub presiune in bucati mici de aluat formate cu faina rafinata din diferite boabe amestecate, de exemplu, cu zahar, miere sau ciocolata. Sunt foarte pufoase, usoare si crocante. In aceste cazuri, zaharul sau ciocolata, pe langa marketingul care ii insoteste, mareste atractivitatea pentru copii, dar acestea ar trebui evitate deoarece sunt mult mai putin sanatoase decat celelalte optiuni.
Cereale fara gluten
Fulgi de porumb crocanti, fara gluten. Ideal pentru un mic dejun nutritiv, puteti adauga nuci sau o lingura de miere. Pe langa faptul ca le oferiti celor mici o alimentatie sanatoasa, le veti oferi si beneficiile porumbului fara zahar.
Cereale cu miere
Tipurile de cereale cu miere sunt o alternativa mai bogata in proteine, cu un continut scazut de zahar, fata de popularele cerale. Folosesc proteine vegetale din naut si mazare. Daca sunteti in cautarea unor cereale mai sanatoase cu aroma de miere, aceestea sunt o alegere fantastica.
Cereale fara zahar
In general, optati pentru cereale care nu contin zahar. Cand cititi lista de ingrediente, fiti atenti la cerealele care au mai multe forme de zahar (adica suc de trestie evaporat, concentrat de suc de fructe). De asemenea, de multe ori cerealele folosesc fructe uscate care au fost acoperite cu zahar. Este mai bine sa adaugati pur si simplu propriul fruct uscat neindulcit.
Daca cerealele preferate ale copilului dvs. contin zahar, incercati alta optiune fara zahar sau cu continut scazut de zahar. Aceasta poate fi, de asemenea, o strategie buna de utilizat pe masura ce copilul dumneavoastra trece la un mod de viata cu un nivel mai scazut de zahar.
Fulgi de cereale integrale
Fulgii de cereale integrale sunt cel mai simplu si mai sanatos mod de a procesa cerealele integrale. Productia lor consta din patru faze, in conformitate cu procesul pe care Kellogg a ajuns sa-l descopere in prima instanta, gatitul bobului, uscarea acestuia pana cand atinge gradul optim de umiditate, presarea acestuia (intinderea acestuia cu role) si un ultim pas de uscarea sau prajirea fulgilor.
Cum contribuie cerealele la alimentatia copiilor?
Cerealele contin diferite substante benefice pentru sanatatea copilului, precum carbohidrati, proteine, lipide, fibre, saruri minerale si vitamine din grupa B.
Carbohidrati
Carbohidratii favorizeaza dezvoltarea si cresterea corecta la copii. Acestea furnizeaza energie, nu cresc colesterolul si contribuie la functionarea sistemului nervos.
Proteina
Proteinele intaresc sistemul imunitar, beneficiaza de inima, intaresc oasele si ofera nutrienti de baza pentru cresterea copiilor.
Lipide
Este un grup de nutrienti care furnizeaza energia necesara copilului pentru a-si dezvolta activitatile zilnice. „Asa-numitele cereale majore sunt graul, porumbul, orezul, ovazul sau orzul; intre timp, in cadrul cerealelor minore gasim seminte de canar si mei”.
Fibre
Fibrele sunt unul dintre cele mai importante elemente pe care le contin cerealele, deoarece le permit copiilor un bun tranzit intestinal. In plus, sunt alimente care tind sa ofere un sentiment de satietate, astfel incat copilul nu va simti nevoia sa recurga la produse de patiserie in afara meselor principale.
Saruri minerale
Sarurile minerale favorizeaza dezvoltarea cognitiva a sugarilor si, de asemenea, beneficiaza de cresterea acestora.
Vitamine din grupa B
Aceste vitamine ajuta la prevenirea problemelor de memorie si dezvoltare cognitiva. In acelasi sens, ele beneficiaza de cresterea parului, unghiilor si mentin sanatatea muschilor si a pielii.
Gasiti cereale fara culori sau arome artificiale
Unele cereale folosesc culori artificiale pentru a oferi cerealelor un aspect colorat pentru copii. Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca aproximativ 15% din populatie poate fi sensibila la acesti coloranti, rezultand probleme de hiperactivitate sau atentie. Cel mai bine este sa le evitati cu totul.
De asemenea, unele cereale folosesc indulcitori artificiali, cum ar fi sucraloza si acesulfamul potasiu, ca o modalitate de a reduce continutul de zahar si / sau calorii. Din nou, exista unele dovezi care leaga aceste ingrediente de potentialele efecte negative asupra sanatatii, facandu-le cel mai bine de evitat.