Glutenul este un grup de proteine care se gaseste in anumite alimente, cum ar fi graul, si ajuta alimentele sa-si pastreze forma, actionand ca un fel de „lipici” care tine impreuna alimentele. Alimentele care nu contin gluten sunt fructele, legumele si carnea, deoarece nu contin aceasta proteina in compozitia lor.
Aceste alimente mentionate mai sus sunt singurele care pot fi ingerate in caz de boala celiaca sau intoleranta la gluten, deoarece la aceste persoane, glutenul dauneaza peretilor intestinului provocand simptome precum diaree si dureri abdominale, ceea ce face dificila absorbtia unor substante nutritive.
Cu toate acestea, oricine poate beneficia de reducerea consumului de alimente care contin gluten, deoarece sunt de obicei carbohidrati care provoaca inflamatii si disconfort abdominal in general.
Paine fara gluten
Sunt disponibile multe alternative pentru paine, permitandu-le celor care urmeaza o dieta fara gluten sa se bucure de sandvisurile si pizza preferata. Painea de secara este o alternativa sanatoasa la paine de garu, mai densa si este bogata in fibre. Este disponibila in majoritatea supermarketurilor si brutariilor.
Paste fara gluten
Pastele sunt un ingredient obisnuit in dietele noastre care contin gluten. Alternativa naturala este pasta de orez, un clasic al gastronomiei chinezesti si japoneze pe care o putem gasi in magazinele asiatice, dar care a fost adaptata si formatelor europene sau taitei de soia facute cu amidon de naut.
Faina fara gluten
Faina nu este numai pentru produse de patiserie, ci este, de asemenea, folosita in mod obisnuit ca agent de ingrosare pentru supe si tocanite sau ca agent de paine pentru proteine crocante, cruste. Urmatoarele inlocuiri pot fi utilizate in diferite moduri, in functie de ceea ce coaceti sau gatiti:
Faina de nuca de cocos, faina de ovaz faina de porumb, faina de orez, faina de migdale, faina de tapioca, faina de naut, cassava, sorg, faina de amarant, faina de hrisca, teff.
Gustari fara gluten
Daca sunteti in cautarea unor gustari, cum ar fi biscuiti, fursecuri sau prajituri care in mod normal ar contine grau, va trebui, evident, sa va tineti de articolele etichetate fara gluten. Din nou, majoritatea magazinelor poarta cel putin o mana de prajituri fara gluten si pot transporta chiar si produse precum franzele fara gluten si vafe congelate fara gluten in sectiunile lor de congelare.
Cereale fara gluten
Aveti mai multe optiuni in ceea ce priveste cerealele fara gluten : multe marci promoveaza cereale fara gluten. Ca si in cazul painilor si gustarilor, nu cumparati cereale decat daca sunt marcate in mod special fara gluten. In ceea ce priveste cerealele, cea mai logica alternativa este sa optezi pentru ciocolata sau fulgi de porumb si fulgi de porumb glazurati, dar verificand intotdeauna daca nu contin urme de grau sau orz sau arome de malt.
Produse de panificatie fara gluten
Produsele fara gluten s-au raspandit si in sectorul de panificatie, biscuiti si chiar cereale pentru micul dejun.In mod ideal, pentru produsele de panificatie sau fursecurile optam pentru cele de casa, desi exista marci cunoscute care ofera aceste produse fara gluten.
Supe conservate
Oamenii noi la dieta fara gluten sunt deseori surprinsi sa afle ca aromele traditionale ale supelor conservate contin frecvent gluten – faina este utilizata ca agent de ingrosare, in special in supele crema. Cu toate acestea, este posibil sa gasiti cateva supe conservate fara gluten.
Sosuri si condimente fara gluten
Cumpararea de sosuri si condimente fara gluten poate fi dificila – multe dintre aceste produse contin ingrediente pentru gluten. In alte cazuri, produsele pe care nu v-ati gandi sa le suspectati, cum ar fi sosul de soia, sunt de fapt fabricate in principal din grau.
Prin urmare, cumparatorul are grija cand cumparati condimente si sosuri. In unele cazuri, veti gasi produse etichetate „fara gluten”. Dar va trebui totusi sa contactati producatorul pentru a stabili daca ceva nu contine gluten sau nu.
10 beneficii ale consumului de produse fara gluten
– Imbunatateste nivelul colesterolului
– Promoveaza sanatatea digestiva
– Creste nivelurile de energie
– Elimina alimentele nesanatoase si procesate din dieta (uleiuri, mancare prajita, paine si deserturi, pentru a numi cateva).
– Este mai probabil sa manance fructe si legume, deoarece toate sunt lipsite de gluten
– Reduce riscul de boli de inima, anumite tipuri de cancer si diabet
– Ajuta la indepartarea virusilor si a germenilor, deoarece multe alimente pe care le veti consuma acum vor contine mai multi antioxidanti, vitamine si minerale
– Promoveaza pierderea in greutate sanatoasa
– Imbunatateste sanatatea persoanelor cu sindrom de bol iritabil si artrita
– Constientizarea imbunatatita distinct a alimentelor care pot avea un efect negativ asupra sanatatii dumneavoastra