Alimente bogate in antioxidanti

Alimentele antioxidante se caracterizeaza prin faptul ca au o serie de vitamine, minerale si substante nutritive care, desi nu sunt esentiale pentru organism, au efecte pozitive asupra acestuia, mai ales in ceea ce priveste contracararea efectelor radicalilor liberi, care se formeaza prin metabolismul alimentar si procesele de respiratie si exercitii fizice, pot fi gasite si in mediul inconjurator fiind daunatoare organismului nostru.

Cu toate acestea, radicalii liberi indeplinesc si o functie buna in organism si anume acela de a elimina bacteriile si virusii care pot cauza o problema, dar prezenta lor trebuie limitata si aici intervin antioxidantii. In acest articol veti afla ce alimente sunt bogate in antioxidanti .

Ce sunt antioxidantii si pentru ce sunt acestia?

Antioxidantii sunt substante care au efect asupra radicalilor liberi, care pot oxida unele componente celulare, modificandu-le functionalitatea. Antioxidantii au capacitatea de a incetini si chiar de a preveni efectele acestor molecule asupra bolilor precum cancerul, bolile cardiovasculare si diabetul, precum si imbatranirea prematura. Acesta este motivul pentru care alimentele antioxidante ne vor ajuta sa limitam daunele pe care radicalii liberi le pot provoca celulelor.

Alimente bogate in vitamina C

Vitamina C va fi prima noastra sursa de antioxidanti, este o componenta importanta pentru absorbtia fierului, imbunatatirea pielii, oaselor si tesuturilor. De asemenea, actioneaza asupra oxidarii produse de radicalii liberi in celule. Aceasta vitamina provine numai din fructe si legume si poate fi gasita in urmatoarele alimente:

  • Citrice precum portocala, lamaia si grapefruitul.
  • Fructe de padure; zmeura, capsuni, afine, mure si coacaze.
  • Kiwi, caise, pere, mar si pepene galben.
  • Broccoli, sparanghel, cartofi si ardei.

Alimente cu luteina

Luteina este un pigment care se gaseste in plante si, ca sursa in unele alimente, apare si in mod natural in timp. Aceasta substanta ne protejeaza vederea actionand ca o protectie solara si pentru a dezvolta o sanatate vizuala adecvata. In plus, previne oxidarea celulelor si proliferarea radicalilor liberi, facandu-l un excelent antioxidant . Gasiti luteina in alimente precum:

  • Spanac.
  • Coles.
  • Ardei rosii.
  • Varza.
  • Salata verde.
  • Porumb.
  • Galbenus.
  • Kiwi.
  • Mazare.

Alimente bogate in vitamina E

Alte alimente antioxidante sunt cele care contin vitamina E, care este importanta pentru formarea globulelor rosii, previne coagularea sangelui, permite, de asemenea, sistemului imunitar sa ramana puternic impotriva oricarui atac si protejeaza tesutul de deteriorarea prin oxidare. Alimentele bogate in vitamina E sunt:

  • Nuci precum migdale, alune si porumb.
  • Seminte de floarea soarelui.
  • Uleiuri vegetale precum grau, floarea soarelui, porumb si soia.
  • Spanac, matg si broccoli.
  • Cereale.
  • Sucuri naturale si fructe precum kiwi si prune.
  • Avocado.
  • Masline.
  • Margarina.

Pe langa faptul ca actioneaza ca antioxidanti, aceste alimente ajuta la prevenirea anemiei hemolitice iar aceasta vitamina in exces poate provoca malformatii congenitale.

Alimente bogate in vitamina A

Exista doua tipuri de vitamina A, cea preformata care se gaseste in alimentele de origine animala, cunoscuta si sub numele de retinol , si cea care provine din surse vegetale, cunoscuta sub numele de caroten . Vitamina A este responsabila pentru mentinerea oaselor si a tesuturilor moi, precum si a membranelor pielii, promoveaza vederea si este necesara in timpul alaptarii. Acest antioxidant natural , il puteti gasi in:

  • Broccoli, spanac, creson si fasole verde.
  • Dovleac, morcov, cartofi dulci, portocale, mandarina.
  • Papaya, pepene galben si ardei.
  • Rinichi, ficat si cod.
  • Lapte, oua si smantana.
  • Carnea si branza.

Alte alimente antioxidante

Alimentele antioxidante sunt foarte largi si usor de gasit si de gatit, asa ca va incurajam sa le includeti in dieta zilnica. Iata si alte alimente bogate in antioxidanti:

  • Alimente cu licopen : licopenul este un pigment care da culoare fructelor si legumelor rosii, are un mare efect asupra bolilor cardiovasculare si are particularitatea ca trebuie insotit de o grasime pentru ca organismul sa o poata absorbi eficient. Il gasesti in produse din rosii si rosii, papaya si pepene verde.
  • Alimente cu seleniu : acest mineral formeaza o parte importanta din enzimele care se ocupa de procesul antioxidant si intaresc sistemul imunitar.Carnea si pestele sunt cele mai bune surse de seleniu, cu toate acestea il puteti gasi si in ceaiul negru, pere, prune. , piersici, nuci, mazare si seminte de dovleac.
  • Altele : usturoi, ceai verde, ciocolata neagra si struguri.