Iata ce alimente ar trebui sa eviti daca esti insarcinata

De multe ori, gravidele sau cele care planuiesc o viitoare sarcina, au intrebari si temeri cu privire la alimentele pe care ar trebui sau nu ar trebui sa le consume. Prin urmare, in acest articol, veti regasi intr-un mod cat mai detaliat, dar prescurtat, de ce sunt date unele recomandari privind evitarea sau nu a anumitor alimente/substante in aceasta perioada.

In prealabil, este important de retinut ca in cele 9 luni cat dureaza sarcina, embrionul este hranit prin cordonul ombilical care il uneste cu mama. Asadar, mama si embrionul fac schimb de nutrienti (apa, minerale, aminoacizi, glucoza, acizi grasi…) care permit formarea corecta a bebelusului. Tinand cont de acest lucru, se intelege de ce anumite substante, paraziti, bacterii etc. ingerat de mama poate ajunge la embrion si dauna cresterii si dezvoltarii acestuia.

Peste si fructe de mare. Mercur versus omega 3

Pestele este un aliment esential intr-o dieta sanatoasa. Acest lucru se datoreaza calitatii proteinelor, cu aminoacizi esentiali, continutului scazut de grasimi saturate si proportiei mari de acizi grasi omega 3. Fara a uita aportul vitaminelor A, D, E, B6 si B12.

Problema este la speciile mari, cum ar fi pradatorii mari, deoarece acumuleaza o cantitate mare de mercur din poluarea mediului in corpul lor. Din acest motiv, se recomanda femeilor insarcinate sa evite consumul de Peste-spada, Rechin, Ton rosu (Thunnus thynnus: specii mari, consumate in mod normal proaspete sau congelate si filetate) si Stiuca. Pe langa crustacee, care acumuleaza si o cantitate mare de mercur1.

De ce consumul acestor pesti dauneaza fatului?

Mercurul (in forma sa organica) pe care il contin este foarte toxic; se dizolva usor in grasime si traverseaza bariera hemato-encefalica si placenta si poate provoca alterari in sistemul nervos central si in dezvoltarea cognitiva a fatului2.

Ar trebui sa evitati sa mancati peste in timpul sarcinii sau doar peste gras?

Nu. Dupa cum este descris la inceput, consumul de peste este esential pentru o dieta sanatoasa. Doar pestii mentionati mai sus ar trebui evitati. Este adevarat ca pestele gras contine mai mult mercur decat pestele alb datorita procentului de grasime, dar ofera o cantitate mare de omega 3 (acid gras polinesaturat) care este vital pentru dezvoltarea creierului si a ochilor bebelusului. Prin urmare, gravidelor li se recomanda sa consume o mare varietate de peste in care este prezent si pestele gras (aproximativ 100g/saptamana).

 Mancare cruda

In general, consumul de alimente crude in timpul sarcinii prezinta un risc de infectie. Acest lucru se datoreaza faptului ca pot fi contaminati de bacterii sau paraziti care ajung la fat prin placenta.

  • Toxoplasmoza3: cauzata de un parazit, Toxoplasma gondii, care traieste in intestinul animalelor precum pisici si porci. Este prezent in carnea cruda sau insuficient gatita (in special carnea de porc, miel sau vanat), mezeluri, fructe si legume. Daca femeia insarcinata fusese deja infectata inainte de a ramane insarcinata (cu cel putin 6 pana la 9 luni inainte), ea are imunitate (protectie) impotriva acestui parazit. Riscurile sunt leziuni ale creierului, ochilor si altor organe ale copilului.
  • Listerioza4: cauzata de o bacterie, Listeria monocytogenes, prezenta in carnea cruda, mezeluri, peste crud sau insuficient gatit, crustacee, fructe, legume, lapte nepasteurizat si branzeturi moi (pe baza de lapte crud). Riscurile sunt modificari ale fatului care pot provoca avort spontan, nastere prematura si chiar deces.

Deci, ar trebui sa evitati sa consumati tot felul de alimente crude?

Nu. Doar acele alimente care nu asigura masuri de igiena corecte si eliminarea bacteriilor si parazitilor. Precum laptele crud, branzeturile nepasteurizate (branzeturi proaspete, brie, camembert, roquefort sau feta), ouale crude, produsele de carne de mancare (pateuri, foie gras), mezelurile care nu au fost congelate anterior, derivatele din peste crud sau insuficient gatit (sushi, somon afumat, caviar)5. In plus, se recomanda consumarea doar a carnii gatite la minimum 66 °C sau congelata la mai putin de 20 °C pentru minim 24 de ore.

Dar fructele si legumele?

Nu este nicio problema atata timp cat sunt spalate bine inainte de a le prepara sau consuma. Pentru a face acest lucru, puteti folosi otet sau inalbitor pentru uz alimentar (conform instructiunilor producatorului).

Nota: Subliniati ca o masura fundamentala de igiena pentru a evita contractarea infectiilor este evitarea contaminarii incrucisate.

Carnea de vanat si munitia de plumb

Sa vaneze animale precum caprioare, mistreti, prepelite, potarnichi, iepuri si iepuri; Deseori se foloseste munitia cu plumb, care contamineaza carnea cu acest mineral. Exista dovezi clare cu privire la efectele neurotoxice ale plumbului asupra fatului, s-a vazut ca acesta afecteaza dezvoltarea creierului. Consumul de carne de vanat nu este cunoscut cu exactitate. In plus, continutul de plumb al acestor animale este foarte variabil, deoarece acestea nu sunt intotdeauna vanate cu munitie de plumb si pot proveni chiar de la ferme8.

Deci, poti manca sau nu carne de la aceste animale?

Da, poti, cu exceptia cazului in care faci parte din grupul de populatie care consuma in mod regulat carne de vanat (familii de vanatoare). In acest caz, ar trebui sa fie limitat. In orice caz, este indicat sa aflati provenienta carnii, metoda de vanatoare si daca s-au luat masuri pentru eliminarea urmelor de plumb de la animal.

 Cofeina

Cofeina este o substanta care traverseaza placenta si este prezenta in cafea, ceai, cola si ciocolata. Exista un conflict intre daca consumul de cofeina in timpul sarcinii este sigur sau nu, intrucat nu exista suficiente dovezi pentru a afirma ca consumul acesteia este cauza avorturilor spontane sau a dezvoltarii neuronale deficitare si greutatea copilului la nastere. Chiar si asa, expertii recomanda ca femeile insarcinate sa nu depaseasca 300 de miligrame de cofeina pe zi6.

Ar trebui eliminate din alimentatie produsele care contin cofeina?

Nu, atata timp cat nu se datoreaza unui alt motiv indicat de un specialist precum disconfortul digestiv. In cazul consumului de produse cu cofeina, aportul acesteia trebuie redus la mai putin de 300 mg/zi. Unele sfaturi in acest sens sunt sa bei cafea decofeinizata si infuzii (musetel, pennyroyal etc.).

Nota: Ca ghid, continutul aproximativ de cofeina este: 105 mg intr-o ceasca de cafea, 38 mg intr-o cutie de cola, 10 mg intr-o ceasca de ceai si 194 mg in 40 g de ciocolata neagra.

 Alcoolul

In acest caz nu exista nicio indoiala. Din momentul in care stii sau banuiesti ca esti insarcinata, sau chiar mai devreme daca sarcina este planificata, ar trebui sa eviti sa consumi orice bautura alcoolica. Alcoolul intra in sangele fatului in aproape aceleasi concentratii ca si in sangele matern. Acest lucru poate face ca fatul sa fie mai mic decat in ​​mod normal, deficiente neurodegenerative, malformatii, o rata crescuta a mortalitatii neonatale, complicatii la nastere, avort spontan sau nastere prematura7.