Este important sa cunosti alimentele pe care ar trebui sa le eviti daca ai colesterolul mare pentru a avea grija de sanatatea ta si a face din alimente cel mai bun aliat al tau.
O dieta dezechilibrata in care se consuma putine fructe si legume si se bea putina sau deloc apa, contribuie la cresterea nivelului de colesterol din organism. De cele mai multe ori, mancarea in sine nu este problema, ci cantitatea si frecventa cu care o consumam. Este important sa vorbim despre alimentele pe care ar trebui sa le eviti daca ai colesterolul mare, astfel incat sa ai grija de sanatatea ta si sa te simti bine in orice moment.
Ce este colesterolul?
Este o substanta grasa produsa de organism si este responsabila de sinteza hormonilor precum bila si tesutul nervos. Cand exista niveluri ridicate ale acestuia in sange (hipercolesterolemie), apar diferite tipuri de probleme de sanatate. Cele mai frecvente sunt afectiunile cardiace , dar in cazul femeilor se poate traduce si prin probleme de infertilitate.
Alimente de evitat daca ai colesterolul ridicat
Este important sa consultati un expert care va va spune despre starea dumneavoastra actuala de sanatate si despre alimentele pe care ar trebui sa le evitati, sa le restrictionati sau sa le adaugati in alimentatie. Fiecare organism este diferit si ingrijirea lui depinde de multi factori. Prin consens general, acestea sunt alimentele de evitat daca ai colesterolul ridicat.
Grasimi sau alimente foarte procesate: In aceasta categorie gasim produse precum untul sau cartofii prajiti, alimente care nu contin nutrienti si contin o cantitate mare de grasimi saturate.
Carnatii: Pe langa faptul ca contin multa sare, carnatii sunt bogati in grasimi saturate si colesterol. Din acest motiv, este unul dintre alimentele pe care ar trebui sa le eviti daca ai colesterolul ridicat.
Fast-food: Evitati consumul excesiv de alimente precum hamburgeri sau pizza, care contin un nivel ridicat de carbohidrati si grasimi saturate care pot creste nivelul de colesterol din sangele nostru.
Produse din lapte integral: Este indicat sa le inlocuiesti cu produse lactate semi-degresate sau degresate imbogatite cu vitamine liposolubile.
Proteine bogate in grasimi (carne rosie): carnea rosie nu este rea de la sine. Problema este atunci cand sunt consumate in exces sau in portii inadecvate. In masura potrivita, acest aliment ajuta la mentinerea masei musculare, la intarirea sistemului imunitar sau la evitarea anemiei. Pe de alta parte, atunci cand este consumat in exces, poate provoca accidente vasculare cerebrale prin cresterea nivelului de colesterol si a grasimilor saturate din organism.
Deserturi: Desi sunt pe gustul a milioane de oameni care se bucura de gustul lor, trebuie sa fii foarte atent la consumul lor. Excesul acestora poate provoca nu numai colesterolul crescut, ci si un exces de grasimi saturate care poate duce la obezitate. Cand sangele este saturat cu zahar, colesterolul LDL (cunoscut sub numele de colesterol rau) este mai agresiv.
Carne de organe : Prin acest aliment ne referim la carne de organe (cum ar fi ficatul de pui). Desi ofera vitamine precum A, D si B12 si minerale precum cuprul si potasiul, atunci cand sunt consumate nemoderat, pot creste si nivelul colesterolului.
Galbenusul de ou: Exista o dezbatere despre daunele pe care galbenusurile de ou le pot provoca sanatatii. Aparent totul depinde de cantitatea care este ingerata, de frecventa si de stilul de viata al fiecarui individ. De aceea este atat de indicat sa mentineti o alimentatie echilibrata si sa nu uitati sa faceti exercitii fizice.
Branzeturi: Este indicat sa evitati branzeturile procesate si sa le consumati pe cele care provin din surse complet naturale, precum oaie sau capra.
Fructe de mare: favorizeaza nivelul de acizi grasi omega 3 din organism, care au o functie cardioprotectoare importanta. Dar atunci cand consumul sau este depasit, se intampla inevitabilul: o crestere a colesterolului rau in sange.
Pe langa dieta, exista si alti factori care contribuie la mentinerea colesterolului la niveluri nesanatoase. Printre acestea se remarca obezitatea , consumul mare de alcool si tutun si putina activitate sportiva . Incorporeaza obiceiuri mai sanatoase in viata ta care te fac sa te simti mai puternic, mai energic si plin de bunastare.
Ce alimente sunt bune pentru scaderea colesterolului?
La fel ca exista alimente pe care ar trebui sa le eviti daca ai colesterolul mare, exista si altele pe care ti le recomandam sa le adaugi in dieta ta. Datorita nivelului scazut de colesterol daunator, aceste alimente sunt importante pentru orice dieta. Va recomandam sa vizitati medicul dumneavoastra de incredere pentru sfaturi cu privire la dieta cea mai potrivita pentru dvs.
Peste: Acest aliment contine un nivel ridicat de acizi grasi Omega 3, care beneficiaza de sanatatea inimii. Asociatia Americana a Inimii recomanda consumul a doua portii de peste pe saptamana.
Nuci: are capacitatea de a reduce colesterolul rau din sange si de a mentine vasele de sange sanatoase. O mana de 45 de grame reduce posibilitatea de a suferi de boli de inima
Alimente bogate in fibre: alimentele care contin fibre solubile, cum ar fi fulgii de ovaz, reduc proteinele cu densitate scazuta (colesterolul rau) si reduc cantitatea de colesterol rau din sange.
Ulei de masline: combinatia sa de antioxidanti ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau si contribuie la lasarea colesterolului bun in sange.