Invata sa alegi un iaurt sanatos din supermarket

Ca urmare a studiului realizat de o echipa de cercetatori britanici care arata ca practic toate iaurturile au mult mai mult zahar decat este recomandat si ca, din cele 898 de iaurturi analizate, doar 9% trec filtrarea zaharului, ne intrebam: exista un iaurt sanatos? Cum sa alegi bine fara sa petreci trei ore facand cercetari de piata in supermarket?

Identificarea unui iaurt bun este mult mai usor decat crezi. Trebuie doar sa te uiti la eticheta si la ingrediente si sa fii clar cu privire la cateva concepte despre acest produs. Nu conteaza daca pariezi pe o marca privata sau pe un brand comercial, ceea ce trebuie sa stii este sa alegi unul care sa nu fie incarcat cu zaharuri, ingrediente „rare” sau grasimi sub forma de cadou.

Nu va lasati pacaliti de afirmatiile care va fac creierul sa creada ca va uitati la un produs sanatos, cum ar fi o imagine a unui fruct pe ambalaj, cand, de fapt, nu sunteti.

Ce este un iaurt?

Sa incepem de la inceput, ce este, de fapt, un iaurt? Ei bine simplificand lucrurile putem spune ca un iaurt este practic lapte fermentat de bacterii. Aceste bacterii modifica compozitia laptelui astfel incat acesta capata o consistenta mai solida, dar lasand neschimbate toate proprietatile benefice ale laptelui.

Pana acum putem observa ca un iaurt este un produs care are multiple beneficii pentru sanatate. Dar… ce se intampla daca ne uitam la eticheta? Acolo lucrul capata deja un alt aspect.

Pentru a putea numi unul dintre aceste produse iaurt (nu lapte fermentat sau „bifidus”, cum sunt numite unele dintre aceste produse lactate) acesta trebuie sa fie fermentat de aceste doua bacterii: Lactobacillus blugaricus si Streptococcus thermophilus; se hranesc cu lactoza, generand acid lactic in acest proces, care face ca proteinele sa se coaguleze si sa formeze iaurt asa cum il cunoastem.

Acesta este motivul pentru care iaurtul are foarte putina lactoza, ceea ce il face un aliment mult mai usor de digerat decat laptele, dar care isi pastreaza toate proprietatile nutritive.

Cum sa alegi un iaurt sanatos?

Sunt doua lucruri de care trebuie sa ne uitam atunci cand avem un iaurt care ne priveste in ochi: tabelul nutritional (unde este specificat procentul de nutrienti pe care ii contine) si ingredientele.

In ceea ce priveste tabelul nutritional, trebuie sa va amintiti succesiunea de numere pe care Marian Garcia (Boticaria Garcia) o recomanda in acest videoclip: 3, 4, 3. Acestea sunt procentele diferitilor nutrienti pe care ar trebui sa le contina. Adica un iaurt trebuie sa aiba 3% grasime, 4-5% zahar si 3% proteine.

Pe tema zaharului, care este ceea ce a declansat alarmele, daca gasim un iaurt care are procentul pe care l-am indicat, este vorba de zahar prezent in mod natural in lapte si care nu dauneaza sanatatii. Daca este nevoie de mai multa cantitate, este foarte posibil sa fie adaugat zahar (cel care trebuie controlat). Pentru a confirma aceasta suspiciune, trebuie sa mergi la lista de ingrediente si sa vezi ca intr-adevar apare cuvantul zahar.

In a doua regula legata de ingredientele iaurtului exista o maxima care nu da gres: mai putin inseamna mai mult. Mereu, pariaza mereu pe iaurturi care au mai putine ingrediente. Dupa cum am subliniat cand vorbim despre proces, un iaurt trebuie sa contina doar lapte si bacterii (fermenti lactici). In cele mai multe cazuri vei gasi iaurturi cu ceva ingredient adaugat, precum laptele praf sau proteinele din lapte, care nu este daunator, dar poti gasi si zahar, siropuri de diferite tipuri si feluri, siropuri si diverse ingrediente care nu te intereseaza pe tine sau pe cel mai mic.

In acest moment exista o alta regula care functioneaza intotdeauna: incercati sa alegeti un iaurt care are cel mult 3 sau 4 ingrediente.

Pe langa clasicul iaurt natural, cand ajungi la raftul supermarketului gasesti o mie de variante: 0%, grecesc, indulcit cu zahar din trestie/panela (sau orice alt indulcitor „sanatos”), cu cereale, chefirul la moda, cu fructe, bifidus… Sa le iau? Sa mergem pe parti…

Iaurturile 0% sunt facute cu lapte degresat, deci ar trebui sa aiba un procent mai mic de grasime. In acest moment trebuie sa va asigurati ca aceasta scadere a grasimilor nu a fost compensata cu o crestere a zaharului. Daca asta nu se intampla, este o alta alternativa buna.

In ceea ce priveste iaurtul grecesc delicios si cremos, exista intr-adevar o pisica inchisa aici. Iaurtul grecesc (cel consumat in Grecia) este un iaurt normal caruia ii este indepartat zerul si prin urmare are o textura foarte cremoasa. Iaurtul respectiv trebuie sa aiba un procent mai mare de grasimi si proteine, dar fara ingrediente gratuite pe lista, ceea ce il face o optiune buna. Dar… (aici vine smecheria) acesta este iaurtul pe care eventual il vei avea daca vei calatori in Grecia, pentru ca daca vorbim de „tipul grecesc” care se afla in supermarket, te confrunti cu un iaurt normal la care ei. au adaugat o smantana suplimentara si tragere. Aceste iaurturi au de obicei un procent de grasime care variaza intre 12 si 15% si, in acest caz, este mult mai bine sa mergi pe un iaurt natural decat pe unul grecesc. Desi nu este cea mai proasta alternativa dintre toate.

Urmeaza iaurtul cu fructe, cu un foton interesant pe ambalajul fructului in cauza. In acest caz, ai in fata un iaurt cu un procent de fructe de 2-3% si un procent destul de mare de zahar adaugat. Aruncata.

Si clasicul iaurt cu aroma?

Aceste iaurturi, pe langa arome artificiale, sunt de obicei incarcate cu adaos de zahar, cu un procent care variaza de la 12 la 13%. Alte iaurturi de aruncat sau de lasat pentru anumite momente.

Chefir, ce se intampla cu acel produs lactat considerat un superaliment, super sanatos si super super totul? Ei bine, practic chefirul este lapte fermentat cu bacterii si drojdie. Si este exact la fel de sanatos ca iaurtul natural normal, atata timp cat respecta standardul pe care l-am explicat la inceput. Desigur, daca indraznesti sa-ti faci singur chefirul (o practica foarte la moda), tine cont de faptul ca alcoolul este produs in timpul procesului de fermentatie (reclamele nu poarta).

Restul variantelor care nu poarta denumirea de iaurt precum „bifidus” sau cele care poarta „L.Casei”. Sunt lapte fermentat cu bacterii diferite de cele specificate la inceput, deci nu pot fi numite iaurt. In urma cu cativa ani se considera ca bacterii precum L.Casei sau bifidobacteriile erau mult mai sanatoase decat cele din iaurt, dar s-a demonstrat ca nu ofera nicio proprietati benefice. Si ceea ce aduce este o crestere considerabila a pretului. Cu care, sunt alimente destul de neinteresante.

Vazand totul expus pana in acest moment, este destul de clar ca cea mai buna alternativa este iaurtul natural asa cum este, fara cadouri in plus si, inainte de a-l pune in cosul de cumparaturi, ca indeplineste cele doua cerinte pe care le-am mentionat la inceput. Apoi, acasa, poti adauga fructe dupa gust (mai mult de cele 2% pe care le poarta reclamele) sau le poti indulci cu ce vrei (miere, zahar, zahar brun…), cu moderatie, bineinteles.

In concluzie, important este sa stii sa identifici o alternativa buna pe piata. Este esential sa incercati sa evitati, pe cat posibil, zaharurile adaugate si sa cautati liste scurte de ingrediente. Nu este o chestiune de a demoniza un ingredient sau altul, sau un iaurt sau altul, dar trebuie sa stii tot timpul ce iei si sa fii capabil sa faci alegeri constiente. Aici se afla secretul.