Capcana alimentelor light. Te ajuta acestea in procesul de slabire?

Capcana alimentelor light. Te ajuta acestea in procesul de slabire?

Asa cum ati fost atrasi de cuvantul „light” din titlul acestei postari, asa suntem atrasi in supermarket de acest cuvant care insoteste anumite alimente precum cartofi, pudra de cacao, unt, maioneza.. . Dar de ce este un cuvant inselator? Nu te ajuta aceste produse sa slabesti? Daca cuvantul light inseamna ca nu te ingrasi, nu?

Si ma intreb, ce inseamna pentru tine ca un aliment „nu ingrasa” Ce nu are calorii, grasimi, zaharuri etc.? Deci, este cuvantul light la fel ca fara? Consumul unui aliment usor este acelasi lucru cu consumul unui aliment 0%?

Definitia „light”

Pentru a raspunde la aceste intrebari, trebuie mai intai sa stim la ce se refera aceasta declaratie nutritionala.  

  • Light/light (light): afirmatiile ca un produs este „light” sau  usor, precum si orice alta declaratie care poate avea aceeasi semnificatie pentru consumator, trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca cele stabilite pentru termenul „reducere”. continut"…
  • Continut redus de calorii/nutrienti: se poate declara doar ca continutul caloric sau unul sau mai multi nutrienti a fost redus, precum si orice alta declaratie care poate avea aceeasi semnificatie pentru consumator, daca reducerea continutului este de cel putin , 30% comparativ cu un produs similar...

Cum? Ai dreptate; ca un aliment sau produs este usor inseamna ca continutul sau in calorii, grasimi, zaharuri... a fost redus si nu eliminat cu cel putin 30% din varianta de referinta a alimentului (cea care nu este light, originalul). Asadar, un aliment usor este la fel cu un aliment in care pune un continut redus de calorii, grasimi sau zaharuri

De ce sunt considerate alimentele light o capcana? 

In general, pentru a se asigura ca un aliment are un continut mai scazut de calorii, ceea ce fac industriile alimentare este sa reduca si/sau sa inlocuiasca unele dintre componentele alimentului de referinta. Pentru a face acest lucru, cantitatea de zaharuri este redusa prin inlocuirea lor cu indulcitori sau cantitatea de grasime este redusa prin utilizarea inlocuitorilor acestora. Dar nu este intotdeauna cazul, exista lege, dar nu controlul etichetarii :

  • Astazi gasim alimente in supermarket unde apare cuvantul light dar reducerea calorica a acestuia nu este cu cel putin 30% mai mica fata de versiunea sa de referinta (originala).
  • Ei ne vand mancarea in portii mai mici, astfel incat aceasta pe unitate sa aiba mai putine calorii decat versiunea non-light.
  • Ei recomanda sa consumam cantitati mai mici din hrana pentru a nu ne furniza aceleasi calorii ca alimentul de referinta.
  • Versiunile usoare trebuie sa contina pe eticheta , pe langa procentul de reducere a caloriilor, valoarea energetica a produsului de referinta, astfel incat consumatorul sa poata compara cele doua versiuni, iar in majoritatea cazurilor nu este cazul.

In concluzie , ei ne vand ca alimente usoare, alimente pe care singurul lucru pe care l-au facut este sa-si reduca ratia pentru vanzarea publicului (exemplu: paine cu lapte) sau recomanda sa fie consumate in cantitati mai mici (exemplu: pudra de cacao precum ColaCao). ). Dar atentie! continutul sau caloric este acelasi cu cel al versiunii non-light. In plus, etichetarea nu este clara si ne poate deruta.

8 alimente care ajuta la reducerea disfunctiei erectile Te-ar putea interesa si: 8 alimente care ajuta la reducerea disfunctiei erectile

Deci, produsele usoare ajuta in procesul de slabire?

In prezent exista un cult al corpului si o mare preocupare pentru sanatate si pentru a fi acceptat fizic in societate. Acest lucru a facut ca industriile alimentare sa-si creasca oferta de alimente usoare, fara etc. Cu toate acestea, noi, consumatorii, nu consumam intotdeauna aceste produse in mod responsabil.

Persoanele care se afla in conditii corecte de sanatate nu trebuie sa recurga la variantele light, desi sunt considerate potrivite pentru acele persoane care trebuie sa restrictioneze aportul de calorii, grasimi si/sau zaharuri din alimentatie din cauza unor probleme precum obezitatea, diabetul. , colesterol, hipertrigliceridemie etc.

Chiar si asa, pentru a consuma alimente cu o cantitate redusa de calorii, grasimi si/sau zaharuri, nu este necesar sa apelezi la variante usoare ale alimentelor . Limitand consumul de alimente calorice, gatind corespunzator, urmand o alimentatie echilibrata si practicand exercitii fizice, putem slabi intr-un mod sanatos. De asemenea, versiunile usoare sunt de obicei mai scumpe decat versiunile originale.

Greseli pe care le facem

Mai multe studii arata ca informatiile nutritionale care indica niveluri scazute de grasimi sau energie fac ca aceste alimente sa fie mai consumate decat alimentele originale. Si concluzioneaza spunand ca etichetarea nutritionala poate provoca erori de perceptie la consumatori si ii poate face sa consume mai multe alimente usoare, crezand ca sunt mai sanatosi.

De aceea trebuie sa fim atenti si sa stim ca:

  • Desi versiunile usoare ofera de obicei mai putine calorii, grasimi sau zahar decat versiunile de referinta, unele dintre aceste alimente contin in continuare grasimi si zahar semnificative, cum este cazul maionezei, untului, produselor de patiserie si branzei.
  • Consumam mai mult din produs gandindu-ne ca fiind usori putem manca mai mult. De exemplu, o lingura de maioneza are de doua ori mai multe calorii decat o lingura din varianta light. Dar daca punem doua linguri de light crezand ca este „mai sanatoasa” ajungem sa consumam aceleasi calorii. Riscam sa nu beneficiem de reducerea caloriilor.
  • Daca abuzam de produse usoare, putem crea dezechilibre nutritionale . Nu uitati ca grasimile si zaharurile trebuie consumate fara excese sau defecte.
  • Trebuie sa cititi etichetarea produselor usoare si sa o comparati cu versiunea sa de referinta. Ne pot insela asa cum am mentionat deja in sectiunea facuta legea facuta capcana.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Capcana alimentelor light. Te ajuta acestea in procesul de slabire?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×