Dieta Dukan – Ce este si cum se face? Etape, avantaje si dezavantaje

Dieta Dukan – Ce este si cum se face? Etape, avantaje si dezavantaje

Dieta Dukan este una dintre cele mai populare si profitabile diete din lume. Milioane de oameni au aderat la aceasta metoda, ceea ce a facut ca afacerea marcii sa fie evaluata la 100 de milioane de euro pe an. Majoritatea nutritionistilor profesionisti au opinii negative fata de regulile dietei Dukan – de ce?

Organizatia franceza a medicilor l-a acuzat deschis pe autorul dietei Dukan ca a facut o afacere din cunostintele medicale, fara nicio grija pentru impactul asupra sanatatii. Aceasta metoda este una dintre cele mai periculoase pentru oameni. Se eecomand cu tarie sa evitati aceasta metoda.

Este dieta Dukan eficienta pentru pierderea in greutate?

Dieta Dukan este eficienta pentru pierderea in greutate. Motivul este simplu: cantitatea de calorii si consumul de carbohidrati sunt reduse la maximum. Pentru a pierde in greutate si a scapa de excesul de grasime aceasta metoda este eficienta. Cu toate acestea, este real ca poate avea consecinte negative asupra sanatatii.

Alimentele permise in dieta Dukan sunt in principal alimente proteice, sarace in grasimi combinate cu limitarea carbohidratilor la maximum. De fapt, dieta Dukan este un exemplu tipic de dieta stricta cu continut scazut de carbohidrati.

Cele 4 etape ale dietei Dukan: atac, alternanta, consolidare si stabilizare

Dieta Dukan poate fi impartita in patru etape:

1. ATAC. Atacul este cea mai scurta etapa, care dureaza de la 2 pana la 6 zile. Sunt permise doar alimentele proteice cu o reducere aproape completa a grasimilor. Este cea mai dificila si in acest timp se pierde intre 2-4 kg de greutate, asta din cauza unei cantitati mari de apa care se elimina din lipsa de carbohidrati.

2.ALTERNATIE . In aceasta etapa, ele variaza intre zilele cu proteine ​​​​doar si zilele cu proteine ​​​​vegetale. Zilele cu proteine ​​sunt similare cu faza de atac. In aceasta din urma ideea este sa te limitezi la produse proteice si vegetale in proportii egale, acest lucru se face alternativ la doua zile. Durata acestei etape este determinata de atingerea greutatii ideale stabilite la inceput.

3. CONSOLIDARE . Consolidarea este considerata cea mai simpla etapa a dietei Dukan. Durata acestei etape este calculata ca aproximativ 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut. In aceasta etapa, este permisa o portie de fructe pe zi, o portie de paine si branza. La fel si carne rosie sau bogata in grasimi o data pe saptamana. In plus, toate produsele vegetale si proteice din a doua etapa sunt permise.

4. STABILIZARE . este etapa finala a dietei Dukan si poate fi mentinuta pentru tot restul vietii. Principiul de nutritie al acestei etape este foarte asemanator cu cel al etapei de consolidare, dar mai putin strict, incluzand utilizarea zilnica a 3 linguri de tarate de ovaz zilnic si mentinerea unei singure zile proteice pe saptamana. De asemenea, este important ca in toate etapele, se recomanda parcurgerea a 6000 de pasi pe zi.

Dieta pentru a slabi intr-o saptamana Te-ar putea interesa si: Dieta pentru a slabi intr-o saptamana

Avantajele si dezavantajele dietei Dukan

Principalul avantaj al dietei Dukan este o senzatie mai scazuta de foame in comparatie cu alte diete. De fapt, poate fi consumat oricand si in cantitati considerabile. In plus, alimentele permise in aceasta dieta sunt simple si accesibile. Asa cum poti manca in restaurante. Sunt permise pui, carne rosie prajita, peste, crustacee si legume.

Printre principalele dezavantaje ale dietei Dukan se numara aproape absenta fructelor, senzatia de sete constanta si mirosul caracteristic al respiratiei la intrarea in cetoza. Printre altele, problemele digestive si alterarile sistemului nervos sunt de obicei frecvente atunci cand se face aceasta metoda de nutritie.

Ce spune stiinta?

Stiinta ne aminteste ca cartea lui Dukan contine afirmatii care sunt contrare regulilor alimentatiei sanatoase. Refuzul grasimilor este unul dintre cele mai criticate puncte. Dukan nu mentioneaza in dieta sa ca o persoana sanatoasa are nevoie de cel putin 40-50 de grame de grasime pe zi.

Limitarea cat mai mult posibil a grasimilor din dieta duce la probleme cu absorbtia vitaminelor liposolubile, absorbtia calciului si a altor minerale, precum si la modificari ale nivelurilor hormonale. Printre altele, studiile sugereaza ca dieta Dukan nu tine bine: peste 80% din cei 5.000 studiati au revenit la greutatea initiala in cativa ani.

Dieta Dukan vs dieta ketogena

Dieta dukan si dieta ketogena sunt similare. Ambele tipuri de diete implica o reducere aproape completa a carbohidratilor. Totusi, dieta ketogena consta in a permite grasimi sanatoase in proportie mai mare. In Dukan, proteinele sunt macronutrientul predominant.

O alta diferenta curioasa este ca originea dietei ketogenice nu a fost o metoda de slabire ci de tratare a cazurilor de epilepsie. Asa cum Dukan propune diferite etape, in timp ce dieta ketogena se recomanda sa fie facuta ciclic.

Concluzie 

  • Dieta Dukan este o metoda de slabire in mai multe etape.
  • Proportia de carbohidrati, proteine ​​si grasimi in aceasta metoda este variabila in functie de fiecare etapa. Cu toate acestea, alimentele proteice si vegetale sunt cele care predomina in aproape toate etapele.
  • Pana la 80% din cazurile care opteaza pentru aceasta metoda revin la ponderea anterioara in cativa ani.
  • Daca comparam dieta ketogena cu cea Dukan putem spune ca ambele sunt sarace in carbohidrati. Primul cantareste alimente proteice, iar al doilea alimente grase.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Dieta Dukan – Ce este si cum se face? Etape, avantaje si dezavantaje

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×