Uleiul de ricin este un ulei vegetal multifunctional. Se obtine din extractia si prelucrarea semintelor plantei Ricinus communis. Datorita proprietatilor sale multiple, uleiul de ricin este utilizat atat in industria alimentara, cat si in cea cosmetica. Proprietatile sale medicinale ca laxativ, tratamentul osteoartritei si infectiilor pielii fac din acest produs un potential substitut pentru anumite medicamente traditionale. Dar care sunt contraindicatiile sale?
Una dintre contraindicatiile pentru utilizarea semintelor pure este prezenta unei enzime numita ricina. Aceasta molecula poate fi toxica pentru oameni la concentratii scazute. Cu toate acestea, in procesul de fabricare a uleiului de ricin, aceasta molecula este eliminata. Cu alte cuvinte, utilizarea acestui ulei este considerata sigura pentru sanatate.
Proprietatile uleiului de ricin
Proprietatile uleiului de ricin sunt cunoscute inca de pe vremea egiptenilor. Civilizatia mentionata a folosit acest produs pentru a accelera procesele de vindecare a ranilor; precum si tratament pentru infectii ale ochilor si ale pielii.
Proprietatile uleiului de ricin sunt:
1.Preveniti acneea
Acneea este o infectie a pielii cauzata de obicei de bacterii precum Staphylococcus aureus . Uleiul de ricin are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii capabile sa combata cresterea cosurilor si pustulelor pe piele.
2.Proprietati laxative
Aceasta este probabil una dintre proprietatile uleiului de ricin cel mai folosit in medicina. Luarea a 15 ml de ulei de ricin ajuta la prevenirea constipatiei. Acest lucru se explica datorita activitatii unei singure molecule – acidul ricinoleic.
3. Reduce timpul de vindecare al ranilor si ulcerelor cutanate
Utilizarea uleiului de ricin este eficienta ca tratament pentru ulcere si rani ale pielii. Studiile confirma rezultate pozitive in reducerea timpului de vindecare a acestui tip de infectie a pielii.
4. Combate infectiile fungice
S-a confirmat ca una dintre proprietatile uleiului de ricin este combaterea bolilor cauzate de ciuperci precum Candida. In special, poate fi un tratament eficient pentru infectiile bucale.
5. Reduce simptomele osteoartritei
Una dintre proprietatile medicinale cu cel mai mare potential este utilizarea sa ca tratament pentru osteoartrita. Intr-un studiu in care doua grupuri de persoane au fost supuse unui tratament traditional pentru osteoartrita genunchiului (diclofenac de sodiu) si ulei de ricin, rezultatele in ameliorarea simptomelor au fost similare.
6. Ajuta la inducerea travaliului
Uleiul de ricin este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai vechi produse naturale care induc travaliul. Conform studiilor, acidul ricinoleic este molecula cu proprietati capabile sa activeze o frecventa mai mare a contractiilor in uter.
7. Imbunatateste sanatatea parului
La fel ca uleiul de cocos, una dintre proprietatile uleiului de ricin este de a imbunatati sanatatea parului. Aplicarea uleiului de ricin in cantitati mici previne deshidratarea si imbunatateste stralucirea.
Cum sa luati ulei de ricin? – Doza recomandata
Uleiul de ricin trebuie luat inainte de mese. Ca tratament pentru constipatie, doza recomandata este de aproximativ 15 pana la 60 ml in forma sa pura. Pentru curatarea colonului, se recomanda sa luati aceeasi doza cu aproximativ 16 ore inainte de procedura.
Doza pentru copii variaza in functie de varsta:
- Mai putin de 2 ani 1-5 ml doza unica
- 2-12 ani: 4-15 ml doza unica
- Peste 12 ani: 15-60 ml doza unica
Contraindicatiile si efectele secundare ale uleiului de ricin
Uleiul de ricin este considerat un aliment sigur si pana in prezent nu exista cercetari care sa fi detectat interactiuni puternice cu alte medicamente. Cu toate acestea, consultati intotdeauna medicul inainte de a lua ulei de ricin pe cont propriu.
Cele mai frecvente efecte secundare sunt:
- ameteala
- durere abdominala
- diaree
- greata
- cadere de presiune
- crampe sau congestie pelviana
Contraindicatiile uleiului de ricin sunt:
- hipersensibilitate
- ulcere gastrice
- colita acuta
- fisuri rectale
Concluzie
Uleiul de ricin sau de ricin este un ulei vegetal polivalent utilizat pe scara larga in industria alimentara si cosmetica. Cele mai frecvente utilizari sunt ca laxativ si prevenirea infectiilor cutanate. Studii recente au confirmat proprietati medicinale, cum ar fi ameliorarea simptomelor osteoartritei si inducerea travaliului. Ce face din acest produs un potential substitut natural al medicamentelor farmaceutice.